Latem stworzyć wrażenie rześkiego chłodu, a zimą – rozgrzewającego ciepła, węgla wziąć tyle, by zawrzała woda, herbaty zaś tyle, by zrobić dobrą herbatę. I to jest cała tajemnica.Tak mówi mistrz Rikyū na temat drogi herbaty.
Ceremonia picia herbaty posiada aż trzy nazwy. Chanoyu, dosłownie oznacza "wrzątek na herbatę", chadō oraz sadō tłumaczy się jako "droga herbaty".
Jest to rytuał o uroczystym i podniosłym charakterze. Odbywa się w tak zwanych pawilonach herbacianych, w których panuje etykieta chakai(wszystko ma swoje miejsce i czas). Nawet najmniejszy ruch ręki jest ma znaczenie, a błędy są niedopuszczalne. Każdy ruch jest wykonany z gracją i lekkością.
Chanoyu kierują cztery zasady: Wa(harmonia), Kei(szacunek), Sei(czystość duchowa, fizyczna oraz prostota) i Yaku(spokój, pokój ducha).
Do odbycia ceremonii potrzebujemy:
chagama-kociołek do gotowania wody
mizusashi-pojemnik na wodę
chaire-pojemnik na sproszkowaną herbatę
chashaku-czerpadełko służące do mieszania i przekładania herbaty
chawan-naczynia z których pijemy herbatę
kaishi-papierowa serwetka na której kładzie się japońskie słodycze
kashiyoji-wykałaczki do słodyczy wykonane z pachnącego drewna
fukusa-jedwabna tkanina służąca do wycierania przyborów
sensu-wachlarz ukazujący granice między osobami, którym należy się szacunek
W dzisiejszych czasach ceremonia picia herbaty stała się hobby'm wielu Japończyków. Korzystają z nauk specjalnych nauczycieli, a ceremonia odbywa się w tradycyjnych japońskich pomieszczaniach w centrach kultury japońskiej lub w prywatnych domach. Jest to wielkie przeżycie, każda z ceremonii jest wyjątkowa, na swój sposób wyjątkowa.
_____________________
Jak zauważyliście nie opisałam historii i przebiegu ceremonii. Jest to dość obszerny temat, o którym można by pisać i pisać, ale nie chce byście pozasypiali czytając mojego bloga :P
No to mają ciekawy zwyczaj picia herbaty. Lubię takie klimaty, gdy herbata jest podawana oraz spożywana w sposób szczególny. :)
OdpowiedzUsuńMistrz Rikyū zwykł mawiać także
OdpowiedzUsuń"Walcz z własnym wstydem,
porzuć swą dumę i ucz się,
ile tylko możesz od innych,
to jest podstawa sukcesu w życiu."
Wyczytałem to kiedyś z kieszonkowego wydania o właśnie tematyce ceremonii picia i parzenia zielonej herbaty ucznia, samego mistrza Rikyū. Między innymi twój cytat także tam się mieścił.
Co prawda nie mam takiego zestawu do parzenia herbaty i nie smuci mnie to :).
Smuciło by mnie w tedy, gdyby mi zabrakło mojego suszu.
A gdybym miał zestawik to cieszył bym się ciutkę bardziej :)
pozdrawiam :) kolega Lindeya
PS. Fajny blog :)
witam nowego czytelnika ;)
Usuńowszem, zestaw jest fajny, ale trzeba umieć z niego korzystać ;pp